Willow Tree Vriendschap / Friendship

Iedereen heeft vrienden nodig! Waarom is vriendschap belangrijk? Goede vrienden stimuleren je om jezelf te ontwikkelen. Verder biedt een vriendschap affectie en intimiteit. Vrienden zullen altijd achter jou staan, welke beslissing of stappen je ook zal nemen en in welke stemming je ook bent. Vrienden kunnen heel goed zijn voor je zelfvertrouwen. Samen is het veel gemakkelijker nieuwe situaties tegemoet te treden, dan in je eentje. Uit onderzoek is gebleken dat als je fijne vrienden om je heen hebt, jij jezelf ook fijner voelt.

Vrienden bieden emotionele steun, solidariteit en zekerheid in bepaalde situaties. Ze kunnen rake opmerkingen maken en je aanmoedigen. Bijvoorbeeld: ‘kop op joh, als iemand het kan, ben jij het’ Een vriendengroep heeft iets van een familie en biedt veiligheid en zekerheid. Vaak heb je geheimen die je misschien al je hele leven met je meedraagt en die alleen je beste vriend/vriendin mag weten.

Hoe herken je vriendschap?

‘The most memorable people in life will be the friends who loved you, when you weren’t very lovable’.

Een vriendschap kenmerkt zich door:

* Respect

* Vertrouwen

* Betrokkenheid

Respect

In een vriendschap staat respect voorop. Hij of zij komt afspraken na en is er op moeilijke momenten. Een vriend/vriendin waardeert je en neemt je zoals je bent. Hij of zij berokkent je geen verdriet of schade toe en haalt je keuzes niet naar beneden. Ook al deelt hij of zij het niet met je. Een vriend geeft je het gevoel dat je wat aan hem of haar hebt en dat je jezelf kunt zijn.

Vertrouwen

Bij een vriend kun je terecht met een geheim of een probleem. Hij of zij zal het niet door vertellen, als jij daarom vraagt. Een vriend of vriendin komt afspraken na en je kunt op hem of haar rekenen.

Betrokkenheid

Bij een vriend kun je altijd terecht voor steun. Een vriend is er op moeilijke momenten. Hij of zij helpt, luistert en ondersteunt waar nodig. Vrienden hebben iets voor elkaar over.

Welke soorten vriendschap zijn er?

* Individuele vriendschap / My friend

* Kliek

* Vriendengroep

Individuele vriendschap / My friend

Dit is een vriendschap van twee mensen. Binnen deze vriendschap is er veel ruimte voor individualiteit. Vaak zijn dit de sterkste vriendschappen. Hieruit ontstaan veelal ‘beste vrienden/vriendinnen’. Twee mensen die een bijzonder hechte en langdurige vriendschap met elkaar hebben worden ook wel ‘boezemvrienden’ genoemd. Vrouwen worden dan vaak ‘hartsvriendinnen’ genoemd.

Kliek

Van een kliek spreken we wanneer een kleine groep (jongeren) bevriend is en zich als groep probeert te onderscheiden van de rest. Het geeft voornamelijk (de jongeren) houvast en iets om bij te horen.

Vriendengroep

Dit is een grote groep vrienden die enerzijds zekerheid biedt, maar anderzijds kan leiden tot verzet. Aangezien iedereen een sterke behoefte heeft aan individualiteit. Het is overigens wel gezellig zo met elkaar, maar het geeft niet het hechte en intieme gevoel, dat vriendschap / friendship met zich meebrengt.

Mooi citaat: ‘Vriendschap is net als een boek, het duurt luttele seconden om het te verbranden, maar het duurt jaren om het te schrijven’!

M2